Alış Yeri
Alış Tarih
 
Alış Saat
Teslim Tarih
Teslim Saat

Blog

Çukurova'nın Lezzet Durağı: Adana

Seyahat | 10 Mayıs 2018 Perşembe

Adana, Türkiye’nin pek çok açıdan çok dikkat çeken şehirleri arasında yer alıyor. Yaşar Kemal’den Yılmaz Güney’e pek çok sanatçının eserlerinde yer verdiği Adana, günümüzde en çok tarihi ve doğal güzellikleri ve tabi ki Adana kebabıyla biliniyor. Peki, Adana Havalimanı araç kiralama sonrasında Çukurova’nın dillere destan lezzet durağında neleri mutlaka tatmalısınız? Gelin, birlikte bakalım.

Adana’da ne yenir, ne içilir?

Adana kebap kuşkusuz Adana’ya gidince ilk tatmanız gereken lezzetlerden biri. Özellikle İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde yaşayanlar için Adana’da yenen kebabın yerini hiçbir şey tutamaz.

Adana’da kebapçılara gittiğiniz zaman masanın mezelerle donatıldığını göreceksiniz. Şaşırmayın! Ama tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin. Bu mezeler arasında lahmacun ve içli köftenin tadına mutlaka bakın. Çünkü bu yöreye has lezzetlerle karşılaşacaksınız.

Şırdan, Adana’nın en şahsına münhasır lezzeti denebilir. Adana dışında çok az yerde yapılıyorsa da Adanalıların en gözde tatlarından biri. Koyun midesinin pirinç ve baharatlı soslardan oluşan bir harçla doldurulmasından üretilen şırdan yemekle ilgili tereddütleriniz varsa, hiç aklınızı karıştırmayın. Mutlaka şırdanın tadına bakın!

Arap mutfağından oldukça etkilenmiş olan Adana mutfağının bir diğer favori lezzeti ise humus. Özellikle et yemeyen Adana ziyaretçilerinin kalbini çalan humusun tadı bu şehirde bir başka!

Çorbasız yemek olmaz. Adana’da kelle paça, tuzlama, işkembe gibi bol etli çorbalar çok seviliyor. Zira, şehrin her yerinde çok sayıda çorbacı karşınıza çıkacak.

Adanalıların kahvaltıda ciğer yediğini duymuşsanız, söyleyenin abarttığını sanmış olabilirsiniz. Ancak bu tamamen doğru! Adana’ya yolunuz düştüğünde alışkanlıklarınızı bir süreliğine unutun ve güne ciğerle başlayın. Ciğerin yanında ezme salatasının da tadına bakmayı sakın unutmayın.

Özellikle ciğer ve kebabın en iyi eşlikçisi şalgam suyunun memleketi de Adana. Burada her köşede şalgamcı bulabilirsiniz. Endüstriyel olmayan şalgam suyu bulduğunuzdaysa bu fırsatı kaçırmayın. Bir ürünü kendi yerinde tatmaktan daha güzel bir şey varsa, el yapımı olanını yemek veya içmektir.

Bici bici kelimesini hiç duydunuz mu? Bici bici Adana’ya özgü bir tatlı. Özellikle yaz aylarında Adana sıcağına gidiyorsanız, rendelenmiş buz, nişasta, pudra şekeri ve gül şerbetinden yapılan bici biciye ba-yı-la-cak-sı-nız!